Войти


Оставить отзыв Консультация

Чим утеплити будинок.

Чим утеплити будинок

Будинок - це не лише фортеця, але і місце де ми живемо, а тому в нім має бути тепло і затишно. Через сильні холоди в зимовий період, характерні для більшої частини території Росії, складно обійтися без утеплення. Тому людина, що відповіла ствердно на питання : "Утепляти будинок або ні? " - знову виявляється на роздоріжжі. Тепер необхідно вибрати відповідний теплоізоляційний матеріал.

Така велика кількість матеріалів, здавалося б, спрощує, але в той же час, і ускладнює вибір. З одного боку, існує велика кількість матеріалів, які здатні задовольнити потребам будь-якого будівельника. Але в теж час велика кількість утеплювачів говорить і про те, що кожен з матеріалів недосконалий і має недолік. Саме недолік одного, дозволяє існувати іншому, який має перевагу, але, як ні парадоксально, має своє слабке місце.

Тому при виборі утеплювача варто усвідомлювати, що саме ви чекаєте від матеріалу, що для вас є пріоритетним, а що ви відсовуєте на другий план. Ну і, звичайно, вибір теплоізоляційного матеріалу багато в чому визначається частиною конструкції, яку ви вирішили утеплити.

Давайте розглянемо матеріалів, що дещо найчастіше зустрічаються.
Пінопласт

Основна перевага пінопласту в його невеликій вартості в порівнянні з конкурентними матеріалами. Він має малу вагу і в деяких випадках дуже зручні розміри, кратні 0.5 м, а не 0.6 м, як це прийнято у більшості теплоізоляційних матеріалів.

Теплоізоляційні характеристики матеріалу на цілком прийнятному рівні і тут він не поступається конкурентам. Але не позбавлений цей матеріал і недоліків. Перший з яких - це виділення стиролу. Він, до речі, так і називається пінополістирол.

Незважаючи на завірення багатьох виробників про те, що об'єми стиролу, що виділяється, не перевищують ПДН або відсутні зовсім,  для багатьох споживачів сам факт його наявності у складі пінопласту діє що відлякує. Крім того, матеріал дуже крихкий.Використати його можна для утеплення зовнішніх і внутрішніх стін, а також в інших місцях, де матеріал не випробовуватиме навантаження.
Екструдований пінополістирол

Це матеріал, для якого пінопласт став прародителем. Він трохи відрізняється від нього по складу, а так само за способом виробництва. Цей вид утеплювача дорожчий за пінопласт, але зберіг усі його основні переваги. Крім того, по заявах деяких виробників, не виділяє пари стиролу і має нульове водопоглинання.

Завдяки останній властивості він якнайкраще підходить для утеплення підземних частин будівлі, доріг, отмостки, підвалу, підлог по грунту і так далі. Досить часто його застосовують для утеплення стін, з чим він прекрасно справляється. Але варто мати зважаючи на, що, завдяки відмінним гідроізоляційним властивостям матеріалу, ви опинитеся не лише в теплому, але і злегка зволоженому коконі. Тому треба обов'язково обладнати будинок штучною вентиляційною системою. Це стосується і межэтажных перекриттів, покрівлі.

Мінеральна вата

Мінеральною ватою зараз називають утеплювачі як зроблені на основі базальту або інших мінералів, так і на основі скловолокна. Матеріали випускаються як в рулонах, так і плитами (матами). Цей матеріал усім хороший: не горючий, довговічний, екологічний і хімічно стойок.

Але як показує практика, при утепленні стін більшість рулонних утеплювачів з часом сповзають, розтягуються. Тим самим, порушується рівномірність покриву, створюються повітряні кишені і так далі. Тому, краще для таких цілей використати мати або плити середньої щільності. Рулонні ж утеплювачі прекрасно підійдуть для утеплення межэтажных перекриттів, але за умови, що не випробовуватимуть навантаження підлог, мансарди і так далі

Цей вид теплоізоляції погано переносить вологість. При накопиченні вологи він втрачає свої теплоізоляційні властивості, а це разом з високою всмоктуючою здатністю не дозволяє застосовувати його, наприклад, для утеплення фундаменту.

Існує ще досить велика кількість утеплювачів, але Як видно, зі всього вище за викладене, кожен має переваги і недоліки. Але комплексне утеплення можливо лише при використанні декількох різновидів.